Från den lilla familjeägda producenten Gratena kommer ekologiska Siro Fifty som är gjort på lika delar Sangiovese samt den helt unika druvan ”Gratena nero”. En druva man för 10 år sedan gjorde en häpnadsväckande upptäckt av i en av sina vingårdar som bidrar med djup, elegans och struktur till vinet.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 50% Sangiovese, 50% Gratena Nero |
Årgång | 2014 |
Alkoholhalt | 14% |
Storlek ml | 750 ml |
Antal/kolli | 12 |
Förslutning | Naturkork |
Sockerhalt | 1 g/100ml |
Syra | 5 g/l |
Märkningar |
Ekologiskt vin |
Producent | Fattoria di Gratena |
Smakbeskrivning | Nyanserad, fruktig och kryddig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, körsbär, salvia, choklad, kanel och mynta. |
Passar till | Passar till rätter av nöt-, lamm- och viltkött. Ett utmärkt val till säsongens grillade rätter, men gifter sig också fantastiskt med traditionellt italienska såsom pizza och rustika pastarätter. |
På kullarna som delar Chianadalen från Arnodalen, bara några få minuter från staden Arezzo ligger Fattoria di Gratena, en familjeägd gård med historiska anor. Gården grundades redan år 1290 av munkar. Fattoria di Gratena jobbar helt ekologiskt, förutom vindruvor odlar de även olivträd och producerar egen olivolja. Egendomen kännetecknas av en orörd och skyddad natur, något som familjen anser är mycket viktigt för att hålla balansen i vingårdarna. Skogen som omger vingårdarna fungerar som ett naturligt skydd för deras ekologiska odlingar. Sedan 1968 driver och äger familjen Sieni vingården, syskonen Rosanna och Paolo Sieni är ägare men det är främst Rosannas son Fabio som sköter vingården. Deras oenolog är den välkände Fabio Mecca. Gården ligger vackert beläget högt upp på en kulle, därifrån får man en makalös utsikt över ägorna.
Toscana är en av Italiens mest kända vinregioner med dess kullar och cypresser. Här har det odlats vin sen etruskerna koloniserade landet drygt 1000 år f Kr. Sangiovese är Toscanas mest odlade druva och det är den som utgör den största delen av de olika DOCG vinerna som produceras i regionen.
För ungefär 10 år sedan gjordes en upptäckt i en av Gratenas vingårdar. Det var en druvsort, som man först trodde var Sangiovese men efter DNA-analys fastställdes att det var en helt ny sort som aldrig tidigare hittats. Druvan fick namnet Gratena Nero. Familjen såg potentialen i denna druva som liknar Sangiovese, men ger ett mörkare, djupare vin med mer struktur. Man planterade därför fler vinrankor med Gratena Nero och Sangiovese. Detta vin går under kategorin IGT Toscana. De gör även en Chianti gjord på enbart Sangiovese som är mycket ursprungstypisk och klassisk men i modernare tappning