Paolo Leo Calaluna Fiano

Paolo Leo Calaluna Fiano

89 kr (71,20 kr) (nr. CW03301) Vitt vin, lätt & friskt Apulien, Italien

Fiano en av de mest kända vita druvorna från södra Italien.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% Fiano
Årgång 2016
Alkoholhalt 13
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Skruvkork
Producent Paolo Leo

Innehållet

Smakbeskrivning Intensivt fruktig på näsan med exotisk frukt som melon, mango med citrus och mineral. Smaken är välbalanserat, med en bra syra och längd.
Passar till Skaldjur, fisk och ost.
Lagringspotential Gott att dricka nu
Vinmakare Nicola Leo
Skörd Skördas på natten för att bevara fruktens fräschör och i små backar om 5 kilo för att inte krossa druvorna.
Vinifikation Pressning och kallmaceration i 6-8 timmar för att extrahera så mycket av smaken från skalen. Jäsningsprocessen varar 10-12 dagar vid en temperatur av 16-17 ° C.
Jordmån Näringsfattig jordmån med mycket kalk vilket skapar mineraldrivna viner.

Om Paolo Leo

Familjeproducenten Paolo Leo drivs av vinmakaren Paolo Leo tillsammans med sönerna Stefano och Nicola. Paolo är uppvuxen på en vingård och har alltid haft en stor passion för vin. Till skillnad från sin far- som sålde familjens vin till kooperativen, valde Paolo att sälja vinerna under eget namn. Som vinmakare har han gjort sig känd för att kombinera gamla tiders vintradition med modern kunskap.

Paolo Leos vingårdar ligger utspridda i en triangel emellan städerna Brindisi, Taranto och Lecce vilket utgör hjärtat av Salento. Vinrankorna har en medelålder på hela 45 år och växer som klassiska ”alberello”, där druvklasarna växer fritt utan hjälp av spaljéer. De odlar primärt de blå lokala druvsorterna Primitivo, Negroamaro, och Malvasia Nera. Förutom de egna vingårdarna i Salento området köper Paolo Leo även sen gammalt frukt från andra delar av Italien som han sedan gör prisbelönta viner av.

Om Apulien, Italien

Apulien ligger på Italiens klack och har en vinhistoria som sträcker sig ända tillbaka till antiken då grekerna började odla vin. Det tillverkas mycket vin i området och produktionen är bland den största i världen. Apulien domineras av slättland och backar, det varma och torra klimatet ger utmärkta förutsättningar för druvorna och den nattliga brisen från havet ger dem välbehövlig svalka. Här odlas många uråldriga druvsorter som Primitivo, Nero d’Avola och Negroamaro.