Millefiori Appassimento

Millefiori Appassimento

89 kr (71,20 kr) (nr. 2769) Rött vin, fylligt Veneto, Italien Finns i Systembolagets butiker Hitta närmaste butik

Fylligt och fruktigt vin i appassimentostil med toner av körsbär, plommon, kakao och lakrits.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort Corvina 60%, Merlot 40%
Årgång 2015
Alkoholhalt 14,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 12
Förslutning Naturkork
Producent Paolo Leo

Innehållet

Smakbeskrivning Fruktig smak med inslag av fat, körsbär, plommon, kakao, salvia och lakrits.
Passar till Serveras vid cirka 18°C till smakrika rätter av lamm-, vilt- eller nötkött. Passar också utmärkt till italienska pastarätter och till lagrad hårdost.
Skörd Manuell skörd i början av oktober.
Vinifikation Ungefär en tredjedel av vinet framställs enligt den berömda appassimento-metoden som innebär att druvorna torkas innan pressning. Denna metod gör att vinet blir mycket generöst och behåller sin fina fruktrikedom. 45% av vinet har sedan lagrats på stora amerikanska och franska ekfat i 12 månader för att låta vinet mogna och ge de ytterligare karaktär.
Jordmån Lerig och kritrik jordmån.

Om Paolo Leo

Familjeproducenten Paolo Leo drivs av vinmakaren Paolo Leo tillsammans med sönerna Stefano och Nicola. Paolo är uppvuxen på en vingård och har alltid haft en stor passion för vin. Till skillnad från sin far- som sålde familjens vin till kooperativen, valde Paolo att sälja vinerna under eget namn. Som vinmakare har han gjort sig känd för att kombinera gamla tiders vintradition med modern kunskap.

Paolo Leos vingårdar ligger utspridda i en triangel emellan städerna Brindisi, Taranto och Lecce vilket utgör hjärtat av Salento. Vinrankorna har en medelålder på hela 45 år och växer som klassiska ”alberello”, där druvklasarna växer fritt utan hjälp av spaljéer. De odlar primärt de blå lokala druvsorterna Primitivo, Negroamaro, och Malvasia Nera. Förutom de egna vingårdarna i Salento området köper Paolo Leo även sen gammalt frukt från andra delar av Italien som han sedan gör prisbelönta viner av.

Om Veneto, Italien

Det vackra Veneto i nordöstra Italien är känt för sina smakrika Amarone-, Ripasso- och Appassimentoviner. Viner som svenska folket har tagit till sina hjärtan. Det är beläget mellan Alperna och Adriatiska havet och står för den överlägset största produktionen av Italiens vinregioner. De mest kända områdena är Valpolicella, Bardolino och Soave, alla belägna på sluttningarna runt södra Gardasjön. De vanligaste blå druvsorterna är corvina, rondinella och molinara, men även merlot, refosco och raboso är kända.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!