Året 2009 gav exceptionella viner genom sitt kontrastfulla klimat. Växlingen av torrt och svalt väder ledde till en idealisk mognad av druvorna och gav en sällsynt fin balans av friskhet och koncentration som endast återfinns i de allra bästa årgångarna.
Skriv ut Produktbild Köp på SystembolagetDruvsort | 47% pinot noir, 53% chardonnay |
Årgång | 2008 |
Alkoholhalt | 12.5% |
Storlek ml | 750 ml |
Antal/kolli | 6 |
Förslutning | Champagnekork |
Producent | Champagne Lanson |
Smakbeskrivning | Komplex och utvecklad doft av rostat bröd, gröna äpplen, nougat och vanilj. |
Passar till | Alla festliga tillfällen som aperitif men serveras med fördel till fisk och skaldjursrätter, ljust kött samt till ostar. |
Lagringspotential | Funkar utmärkt att lagra. |
Vinmakare | Hervé Dantan |
Lanson grundades 1760 av Francois Delamotte och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalitét på råvaror, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden “The Lanson Style”.
Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.
Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.
Dosage 7g