Lanson Gold Label Brut Vintage 2008

Lanson Gold Label Brut Vintage 2008

489 kr (391,20 kr) (nr. 74155) Champagne Champagne, Frankrike

Året 2009 gav exceptionella viner genom sitt kontrastfulla klimat. Växlingen av torrt och svalt väder ledde till en idealisk mognad av druvorna och gav en sällsynt fin balans av friskhet och koncentration som endast återfinns i de allra bästa årgångarna.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 47% pinot noir, 53% chardonnay
Årgång 2008
Alkoholhalt 12.5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Champagnekork
Producent Champagne Lanson

Innehållet

Smakbeskrivning Komplex och utvecklad doft av rostat bröd, gröna äpplen, nougat och vanilj.
Passar till Alla festliga tillfällen som aperitif men serveras med fördel till fisk och skaldjursrätter, ljust kött samt till ostar.
Lagringspotential Funkar utmärkt att lagra.
Vinmakare Hervé Dantan

Om Champagne Lanson

Lanson grundades 1760 av Francois Delamotte och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalitét på råvaror, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden “The Lanson Style”.

Om Champagne, Frankrike

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.

Övrigt

Dosage 7g

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!