Lanson Extra Age Brut Blanc de Blancs

Lanson Extra Age Brut Blanc de Blancs

639 kr (520,76 kr) (nr. 77611) Champagne Champagne, Frankrike

I samband med Lansons 250-årsjubileum fick vinmakaren, Jean Paul Gandon den tillsynes omöjliga uppgiften att producera en Champagne som kunde mäta sig med de absolut bästa i området, men till halva priset. Resultatet är Lanson Extra Age, en serie Champagner från de absolut bästa Grand Cru-vingårdarna, bestående av endast de mest exceptionella årgångarna.

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% chardonnay
Årgång 2003-2004-2005
Alkoholhalt 12.5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 6
Förslutning Champagnekork
Sockerhalt 0,095 g/100ml
Syra 5.2 g/l
Producent Champagne Lanson

Innehållet

Smakbeskrivning Mjuk och rund smak med nyanser av päron, vit persika och en härlig brödighet som avrundas med en fräsch mineralsmak.
Passar till Avnjut detta eleganta vin som det är eller ackompanjera det med lite trevliga skaldjur eller en riktigt god kittost.
Vinmakare Hervé Dantan
Vinifikation När champagnen är färdigjäst får den långsamt åldras i de historiska källarna under minst 6 år för att vinet ska få utveckla sina komplexa, brödiga aromer.

Om Champagne Lanson

Lanson grundades 1760 av Francois Delamotte och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalitét på råvaror, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden “The Lanson Style”.

Om Champagne, Frankrike

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!