Clos Lanson 2006

Clos Lanson 2006

Produkten har utgått ur sortimentet.

1995 kr (nr. 90665) Champagne Champagne Exklusivt sortiment

EXKLUSIV LANSERING 8 DECEMBER! Clos Lanson 2006 har kallats en världssensation av en samlad journalistkår och denna första årgång av vinet kommer med all säkerhet att bli historisk för samlaren…

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 100% Chardonnay
Årgång 2006
Alkoholhalt 12,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Antal/kolli 1
Förslutning Champagnekork
Sockerhalt 0,03 g/100ml
Märkningar Biodynamisk odling
Begränsat parti 120 flaskor
Producent Champagne Lanson

Innehållet

Smakbeskrivning Clos Lanson 2006 är en högst elegant årgångschampagne med komplexa aromer och små delikata bubblor. Här hittar man generösa toner av mogen frukt, smör, vanilj, hasselnöt, nougat och brioche. Eftersmaken har en imponerande längd och reflekterar tydligt druvornas ursprung. Vinet har inte genomgått någon malolaktisk jäsning, vilket gör det extra lagringsbart.
Vinmakare Hervé Dantan
Vinifikation Druvmusten kommer uteslutande från första pressningen och lagras sedan i sex månader på en ekfat från Bourgogne samt från den lokala Argonne-skogen i Champagne. Clos Lanson 2006 har legat hela 7 år på jästfällningen. Efter degorgering så har den vilat i de historiska källarna belägna under vinodlingarna för att mogna till perfektion.

Om Champagne Lanson

Lanson grundades 1760 av Francois Delamotte och är ett av de äldsta husen i Champagne. Redan 1838 började man exportera champagne som snabbt blev populär runt om i Europa. Framgången kan förklaras med genomgående hög kvalitét på råvaror, vinifikation och kontinuiteten i tillverkningsmetoden “The Lanson Style”.

Om Champagne

Champagne är mousserande vitt vin eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike, med Reims och Épernay som champagneproduktionens huvudorter. Endast vin från distriktet med samma namn och som har framställts enligt ”méthode champenoise” får lov att kallas champagne, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning. Metoden innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska, på så vis skapas kolsyran och de specifika brödiga aromerna. Vinet i flaskan vilar därefter på jästfällningen i minst 15 månader.

Druvorna man i regel använder vid champagne-tillverkning är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier men det finns ytterligare sju druvor som är godkända. Champagne som görs på enbart vita druvor kallas blanc de blancs medan en blanc de noirs enbart består av blå druvorsorter.

Övrigt

Bakom höga vita murar på Champagne Lansons ägor i hjärtat av Reims finns ett unikt vingårdsläge om endast en hektar: Clos Lanson – ett av två återstående Clos-lägen i mitt i Reims stad! Förutsättningarna för Chardonnaydruvorna som växer här är idealiska. Det höga läget ger ett stabilt mikroklimat som ligger ca 2℃ grader varmare än i övriga Champagne. Druvorna drar också fördel den ovanligt kalkrika jordens terroir.

Ta del av vårt nyhetsbrev
Viva vin & mat och få vintips, recept och vinprovningar.

Tack för att du registrerat dig till nyhetsbrevet!