Bolyki Egri Bikavér

Bolyki Egri Bikavér

159 kr (nr. 99824) Rött vin, fylligt Eger, Ungern

Tillfälligt parti på Systembolaget! En lysande stjärna från det spännande vinlandet Ungern...

Skriv ut Produktbild Köp på Systembolaget

Information

Druvsort 40% kékfrankos, 25% cabernet franc, 25% merlot, 5% zweigelt, 3% blauburger, 2% portugieser
Årgång 2015
Alkoholhalt 12,5%
Storlek ml 750 ml

Detaljer

Nyhet 6 oktober 2017
Antal/kolli 6
Förslutning Naturkork
Sockerhalt 1,9 gram/liter
Syra 4,8 gram/liter
Begränsat parti 1200 flaskor
Producent Bolyki János György

Innehållet

Smakbeskrivning Med den lokala druvan Kékfrankos som bas har man i Bolyki Egri Bikavér lyckats skapa en alldeles unik blend som resulterar i ett muskulöst, fylligt och fruktigt vin med mjuka tanniner och toner av svarta vinbär, örter, plommon, choklad och fat. Rustikt, kraftfullt och bitigt.
Passar till Serveras vid 16-18°C till rätter av vilt, lamm eller nötkött.
Vinmakare János György
Skörd September/oktober.
Vinifikation Alla druvor plockas för hand. Vinet är lagrat på ekfat 6-12 månader. Ofiltrerat.
Jordmån Ryolit, skiffer och lera.

Om Bolyki János György

Vinmakaren János György har producerat vin sedan 2003 och är internationellt känd för sina unika och karaktärsfulla viner av högsta kvalitet. Druvorna kommer från hans spektakulärt belägna vingårdar längs Karpaternas sluttningar där det svala klimatet skapar perfekta förutsättningar för vinodling. Janos allra första Bikavér – den berömda ”Hungarian Bull’s Blood – erhöll en silvermedalj på Wine Olympics i Bordeaux. Sedan dess har han plockat hem en eller två medaljer årligen från de stora tävlingarna och 2011 utsågs han både till årets vinmakare och affärsman hemma i Ungern.

Övrigt

Ungerska Eger producerar ett av landets mest kända viner. Besöker man staden kan man uppleva slottet som den hjälteförklarade Istvan Dobo och hans 2 000 krigare försvarade mot den 100 000 man starka turkiska armen på 1500-talet. Försvararna hällde i sig stora mängder Bikavér för att stärka sig till kropp och själ och turkarna flydde i skräck när de såg fiendens rödvinsfläckiga skägg- trots sin numerära överlägsenhet. Med den styrkan, måste de ha druckit tjurblod menade turkarna. Därav föddes namnet ” Bikavér” som betyder just tjurblod…